Szauna és a "tusoló"
2015. július 20. írta: lail04

Szauna és a "tusoló"

Írok egy gyors bejegyzést a szaunáról és a tusolóról (ezt már régen beígértem). Mivel ezen a héten a Quentinnel vagyunk a konyhán, és sikerült nagyjából mindent lerendezni időben, így van egy kis időm írni.

A konyhások feladata (az ebéd elkészítésén túl) a házunk takarítása (1x egy héten), a toalettek ürítése/ almos vödrök utántöltése (1-2 x egy héten), a fűnyírás (1x egy héten) és a szauna fűtés (3x egy héten, hétfő, szerda és péntek) ill. a meleg víz előállítás (minden nap, bár ezt van amikor Silver vagy Manon végzi önszorgalomból...). Persze szoktunk egymásnak segíteni, mivel elég nagy a terület így általában a fűnyírás közös, meg a melegvíz előállítás. A többiek nem nagyon szeretnek konyhások lenni, mivel sosem tudjuk pontosan, hogy mennyi emberrel számoljunk (néha beesik + 2-3 fő, de van amikor több is). Így nehéz tervezni, és stresszelnek... nekem pl. bejön a konyhai munka. Csütörtöktől (júli. 23.) megyünk 1 hetes szabadságra, így csak szerdáig kell dolgoznunk. A mai nap tészta volt darált marhahússal (Quentin módra, franciásan), a vegan kaját meg én csináltam szintén tészta zöldségekkel, és persze sok saláta (sajnos képet nem csináltam). A holnapi menü gulyásleves lesz (sokat csinálunk, hogy holnap után csak melegíteni kelljen, így nagyjából kész is leszünk a heti melóval). Csütörtökön reggel indulunk Satu (egy helyi nő) édesapjával ÉK Finnországba a tengerre horgászni. Olyan kishalakat akarunk fogni, ami a csupasz horogra veti rá magát. Kíváncsi leszek. Mutattak már videókat (majd megosztom azokat is), érdekesnek ígérkezik... Arra gondoltam azzal a beszámolóval együtt írom majd meg a többi halas sztorit is (valamikor a jövőhéten, vagy az után).

Szóval ebben az épületben van a mosókonyha, a szauna és a fürdő is egyben (a kép még májusban készült ma már sokkal zöldebb minden...):

dscn0762.JPG

Az ajtón belépve egy kis előtér fogad, de nagyjából az ajtóval szembe van egy kis helyiség ahol a mosógép és a szárítók vannak (itt épp Silver lepődik meg a képen):

dscn0763.JPG

 

Az előtérből jobbra fordulva a szauna "pihenő szobája van" innen nyílik a szauna és egyben a "tusoló" ajtaja is (amit a képen láthatunk):

dscn0766.JPG

 

Az ajtón belépve:

dscn0769.JPG

dscn0770.JPG

dscn0771.JPG

 

A szaunakályha és a csap, ahol lehet mosakodni meleg vízzel, amit egy fatüzelésű bojlerrel állítunk elő. A képen nem túl jól látszik, de a kályha tetején van egy kb. 20 cm átmérőjű lyuk, ahova a vizet kell önteni (ha nem használjuk akkor egy hőszigetelt fém dugóval zárjuk le, ennek a fogantyúja kicsit látható is a képen):

dscn0767.JPG

 

A bojler fedő nélkül, a használati meleg víz zárt rendszerben kering (az innenső a hideg víz, a távolabbi a meleg). Így a tartály állandó utántöltést igényel (mivel a nagy hő miatt sok víz elpárolog), normál esetben tele van. Szerintem hőszigetelt is, mivel 1-2x kell megrakni (max. fél- egy óra) és kb. 20-30 ember tud tusolni vele, szóval nagyon jó kis cucc, ha kevesebb ember használja, akkor 2 napig van meleg víz:

dscf0049.JPG

dscf0050.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mehe.blog.hu/api/trackback/id/tr97641540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása