Üvegház
2015. augusztus 05. írta: lail04

Üvegház

Már tervezem egy ideje, hogy nekifeszülök ennek a résznek, most elkezdem ezt is (lehet később még teszek fel képeket az érett paprikákról, paradicsomokról stb.).

Szóval előljáróban néhány érdekes videó:

Ebben egy idős amerikai nő beszél a kertjéről (Ruth Stout's garden):

Dr. Gyulai Iván a kertművelésről:

A mulcsozással még az egyetemen ismerkedtem meg, de már sajnos nem emlékszem, hogy mikor, és milyen keretek között (talán Tóth Ferenc tanár úr jóvoltából még 2009-ben...), de a fenti videók nagyon jól összefoglalják a lényeget.

Annyit még érdemes elmondani, hogy az idei nyár jóval hidegebb volt itt, mint otthon (állítólag 50 éve nem volt ilyen hideg nyaruk...). Illetve az üvegház sem a legjobb kivitelezésű (az ablakok be vannak szögelve...), mivel nappal általában túlmelegszik, és sajnos nem tudok szellőztetni (csak ajtót nyitni). Éjszaka mikor a hőmérséklet lecsökken, pedig nem képes megtartani a hőmérsékletet. Szóval esetenként (sajnos elég gyakran) elég nagy hőingásnak vannak kitéve a növények.

Az üvegház kitakarítása után, felástuk (jó agyagos a talaj), majd 1 éves komposztot (tehéntrágya) terítettünk (kb 15-20 cm) az aljára. Erre került kb. 10 cm vastagon 2 éves komposzt (ezt nem tudom biztosan, de talán ez is trágya volt annak idején), majd kb 5 cm virágföld, és ezután jött a szalma kb 20 cm. Ezek után jól belocsoltam, majd másnap kezdtünk csak ültetni.

 

Na, de jöjjenek a képek:

Kezdetek (paprika, paradicsom, uborka, kakukkfű, bazsalikom és zsálya lett ültetve)

p1030132.JPG

 

Leghátul (majdnem a polcok alatt) vannak az uborkák (4 db mára csak 2 maradt), előtte paradicsom, paprika (4 db), az üveg előtt bazsalikom (basilic citron, tényleg tök jó citromos illatú/ízű) és a képen szemben lévő üveg előtt kakukkfű kapott helyet.

p1030134.JPG

Egy közelebbi erről a részről (bal oldalt lévő sarokban a kis mályva is látható).

p1030135.JPG

 

Az ajtótól jobbra pedig paradicsom, chili (6 db), paprika (4 db), bazsalikom (sima) és kakukkfű. 

p1030133.JPG

Ezeket a képeket ma (08. 05.) d.u. készítettem:

dscf0415.JPG

 A két kis uborka:

dscf0425.JPG

Az ajtótól jobbra:

dscf0419.JPG

Chilik, paprikák, bazsalikomok és a kakukkfüvek. A sárgulás talán a vashiány jelei.

dscf0420.JPG

Chili:

dscf0424.JPG

Paprika:

dscf0428.JPG

Kezd pirosodni a paradicsom (a másikat valaki lelegelte...):

dscf0426.JPG

Az ajtótól balra (paradicsomok, paprikák, citrombazsalikomok, mályva a sarokban és a paradicsom ága mögött a kakukkfüvek):


dscf0421.JPG

 A vashiány néhány lehetséges oka:
• A pH-érték a gyökér környékén túl magas (pH> 6,5).
• A gyökér környéke sok cinket és/vagy mangánt tartalmaz.
• A vas koncentrációja túl alacsony a gyökér környékén.
• A gyökér hőmérséklete alacsony.
• A gyökér körüli közeg túl nedves, ami az oxigénellátás stagnálását okozza a gyökerekben.
• A gyökérrendszer nem működik hatékonyan a sérült, fertőzött vagy elhalt gyökerek miatt.
• Túl sok fényt kap a termesztőhely; a fény elősegíti az algásodást. Az algák felhasználják a vasat és lebontják a vaskelátot

Ja és persze ezt azért szükséges néha öntözni (hetente 1-2x)... Minden esetre szívesen kipróbálnám jövőre, hogy lehet-e talajlazítás nélkül csak egy újabb réteg szalmával ismét növényt termeszteni a területen.

A rossz időjárás ellenére azért lett termésünk (sikerült néhány ilyen tállal szedni...), nagy meglepetés volt a kígyóuborka, ugyanis az egész gazdaságban csak a mi kis üvegházunkban maradt meg 2db tő. A chilik jó erősek lettek (a sárgának kicsit másabb íze van, és talán kevésbé csípős, mint a piros).

dscf0743.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mehe.blog.hu/api/trackback/id/tr907684316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása